Pagini

Alege culorile potrivite pentru nunta ta

Niciodata sa nu subestimezi importanta cu care trebuie sa alegi culorile nuntii tale. Ai asteptat acest moment atata timp, ai vrea ca totul sa fie perfect… trebuie asadar sa ai grija si sa alegi culorile potrivite. Totul trebuie sa fie in deplina armonie, atat florile, rochia, decoratiunile cat si tortul, iar lista poate continua.
Poate ca deja ti-ai facut o idee despre ce culoare ai vrea sa folosesti la nunta ta, poate acea culoare are o semnificatie anume pentru tine sau poate pur si simplu este una din culorile tale preferate, dar trecand peste astea, ar fi bine sa tii cont si de urmatoarele aspecte importante:
- unde va fi nunta si receptia? Alege cu grija culori care sa completeze aranjamentul. Poti avea in vedere atat draperiile, mesele cat si culoarea peretilor, a covorului, dar si a tacamurilor.
- Ce atmosfera vrei sa creezi? Daca vei folosi culori vibrante vei adauga un plus de dramatism nuntii tale. Culorile pastelate vor aduce un aer romantic atmosferei create.
- In ce perioada a anului te vei casatori? Poti face o schema cromatica in functie de anotimpul in care te vei afla. Primavara si vara culorile tind sa fie mai deschise la culoare. Toamna si iarna ar fi de preferat sa fie folosite culorile mai inchise.
Bineinteles, acestea sunt doar cateva intrebari pentru a-ti da seama de importanta pe care trebuie sa o acorzi acestui subiect.
Mai departe vom incerca sa explicam in cateva randuri cum functioneaza culorile, care sunt principiile dupa care ochiul uman percepe ceea ce noi numim culoare, si care este de fapt lumina in diferite lungimi de unda.

Ochiul uman are o capacitate foarte mare de a deosebi treptele de luminozitate, insa capacitatea de a distinge culorile se poate mari si ea prin exercitii specifice.
Culorile se pot imparti in 2 mari categorii: spectrale si pigmenti.
Culorile spectrale (poate va mai aduceti aminte de lectiile de fizica de la scoala) rezulta din trecerea luminii albe printr-o prisma, aceasta despartindu-se in cele 7 culori (7 lungimi de unda): violet, albastru, verde, galben, portocaliu, rosu, indigo, sau, mai simplu de recunoscut drept curcubeu.
Culorile pigmenti rezulta din substante colorate, oxizi, substante vegetale, naturale.
In functie de importanta lor si de expresivitatile psiho-fiziologice, se poate vorbi de urmatoarele categorii:
- culori primare (rosu, galben si albastru)
culori secundare, rezultate din amestecul fizic a doua culori primare: rosu+galben = portocaliu, galben+albastru = verde, rosu+albastru = violet.
Culorile compuse rezulta din amestecul unei culori secundare cu un procent din culoarea primara alaturata.
- Culorile compuse ternare rezulta din amestecul fizic al culorilor secundare.
 Poate ca aceasta este o descriere mult prea tehnica si nu te va ajuta in alegerea culorii nuntii tale, insa culorile pot fi clasificate si in functie de efectele psiho-fizice care rezulta:
- Culori calde: rosu, rosu-purpuriu, portocaliu, galben si tot ce deriva prin amestecul acestora.
- Culori reci: verde, albastru, indigo, violet si amestecurile dintre ele.
- Culori luminoase: derivate din galben. Galbenul este cea mai luminoasa culoare si sugereaza incredere si optimism.
- Culorile intunecoase: precum violetul, transmit o stare de tristete si nesiguranta.
Incearca sa iti limitezi cautarile la 2 sau maxim 3 culori, pentru a nu se crea o aglomerare de culori si incearca sa fii consecvent cu aceste culori de-alungul organizarii nuntii tare.

CULORILE IN FUNCTIE DE ANOTIMP:
Primavara – poti folosi culori pastelate, rosuri, lila-uri, verde deschis, galben deschis, galben pai, sau nuante de bleu.
Vara - nuantele mai inchise decat cele de primavara sunt foarte potrivite. Rosu, lila, verde, galben sau albastru.
Toamna – foloseste culorile pe care le vezi in natura. Auriu metalic, galben intens, galben roscat ruginiu, portocaliu, bejuri sau cacao cu lapte.
Iarna – culorile puternice sunt cele mai potrivite. Rosu inchis, visiniu, albastru cobalt, verde smarald, dar si argintiu metalic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu