Asocierea Vinului Rosu


Evident, carnea rosie se asociaza cu vinul rosu. Mancarurile pregatite rapid si simplu, pe grill sau gratar, se servesc cu vinuri tinere, robuste si cu arome intense de fructe, de exemplu Merlot, Feteasca Neagra, Syrah sau Tempranillo.

Preparatele elaborate, pregatite la cuptor, la tigaie sau la ceaun si bogate asezonate cu mirodenii si condimente, cer vinuri mature, pastrate in butoaie de stejar si imbatranite la sticla. Se regasesc aici cupaje de tip Bordeaux, Chateauneuf du Pape, Cabernet Sauvignon sau Shiraz Reserve.

Preparatele din file de carne rosie, maruntaie sau vanat, gatite cu trufe, fructe uscate, ciuperci de padure sau sosuri grele, necesita vinuri corpolente si complexe, precum Amarone della Valpolicella, Brunello, Grand Reserva (spaniol), Grand Cru-uri din Bordeaux sau Burgundia.  Cu cat preparatul este mai complex sau gatit din ingrediente mai de calitate, cu atat acestea necesita un vin mai evoluat, mai elegant si mai pur.

Bineinteles ca exista si in acest caz exceptii de la regula. Carnea rosie, pregatita in oala sub presiune, fiarta cu legume si garnisita cu sosuri pe baza de hrean, sau pastele umplute cu carne rosie (tortellini, pelmeni), dar servite doar cu smantana sau cu sosuri albe, se asociaza cu vinurile albe corpolente de tip Chardonnay, Roussanne, Cramposie, Feteasca Regala sau Gavi di Gavi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu