Nunta made in… INDIA







Genul acesta de nunta este foarte aparte. Desi, asa cum sugereaza numele, se desfasoara in principal in India acest gen de nunta este un deziderat si al tarilor occidentale. In ziua de azi, poate si datorita emigrantilor indieni, traditia nuntilor indiene a devenit familiara aproape in toata lumea, dar asemenea evenimente au loc cu precadere in Statele Unite ale Americii si in Anglia, unde majoritatea restaurantelor au si meniuri specific indiene.

Cel mai emotionant e, totusi, sa asisti la o nunta indiana la ea acasa. Si cum orice popor isi are propiile traditii si obiceiuri de nunta, haideti sa le vedem si pe cele indiene impreuna.

In primul rand trebuie specificat ca o nunta in India e mai mult decat o ocazie de a petrece. Nunta este la fel de importanta ca si casatoria in sine. In traditia si cultura indiana, o persoana nu poate fi completa fara a se casatori. Casatoria, la randul ei reprezinta nu numai unirea celor doi si formarea unei noi familii, cum se intampla in occident ci unirea a doua familii si marirea, largirea lor.

O nunta de genul acesta se desfasoara in mai multe zile, avand loc ceremonii care preced ziua in care cei doi rostesc juramintele de casatorie si in care se da receptia,precum si ceremonii care succed “Ziua” nuntii propiu-zisa.

Evenimentele precedente nuntii :

Ceremonia “Tilak” -  este o ceremonie dedicata viitorului mire si practic deschide sirul tuturor celorlalte ceremonii precedente nuntii. LA ea pot asista numai barbatii din cele dou familii, Dupa oficierea unei slujbe religioase viitorului mire i se aplica pe frunte o solutie rosie, sub forma unei dungi (tika) ca simbol al integrarii sale in randul barbatilor insurati. Apoi i se ofera daruri sub diferite forme si are loc o petrecere.



Sagai (logodna): in ziua logodnei se tine o ceremonie religioasa si cei doi fac schimb de inele de aur; mai apoi fata primeste cadouri de la invitati si familia socrilor. Aceste cadouri pot consta in haine, bijuterii, bani. Cele doua familii schimba de asemenea daruri intre ele (alimente, haine, ornamente).








Mangalasnana (baia sfanta) – atat viitorul mire cat si viitoarea mireasa vor face acest ritual. Baia le va fi data de un membru al propiei familii si consta in masarea si acoperirea intregului corp cu ulei de susan. Mai apoi se aplica curcuma. Baia se incheie cu spalarea capului cu shikakaai sau reetha

Ceremonia “Sangeet” – are loc cu cateva zile inainte de ceremonia “mehndi”. La aceasta petrecere pot lua parte doar femeile.



Ceremonia “Mehndi” are loc in seara precedenta nuntii de obicei, deoarece dupa aceasta ceremonie pana in ziua nuntii mirele si mireasa nu au voie sa se intalneasca, ei fiindu-i interzis sa iasa chiar si din casa. Ceremonia se desfasoara in casa familiei miresei si al ea iau parte doar rudele ei si prietenii apropiati. Desenul se realizeaza cu pasta de curcuma. Incorporat in desenul de pe mainile miresei se va regasi intotdeauna numele mirelui, care in noapte nuntii va trebui sa isi gaseasca litere numelui – daca va reusi sa indentifice numele atunci se spune ca el va domina casnicia, daca nu le gaseste se spune ca mireasa va fi mai impunatoare in relatia celor doi.



O nunta completa contine respectarea urmatoarelor traditii :
  • Kanyadan
- ceremonia prin care tatal miresei ii inmaneaza viitorului ginere toate drepturile si responsabilitatile fata de tanara viitoare mireasa; este unul dintre cele mai emotionante momente pentru familia fetei.


  • Mangalasutra
- este unul dintre cele mai sacre ritualuri si consta in oferirea si de fapt legarea, de catre mire, unui lantisor (confectionat din piele sau margele  neagre, care are un pandativ de aur pe care e neaparat montat un diamant, lungimea lantului variaza de la zona la zona) in jurul gatului miresei. Acest obiect este unul dintre cele mai importante simboluri ale casatoriei si ale vietii unei femei maritate si este, de obicei, de familia mirelui.


  • Kongummudi
- legarea capatului sariului miresei de imbracamintea superioara a mirelui, reprezinta intrarea lor in viata de cuplu cu o relatie stransa asemenea unui nod ce nu poate fi desfacut.asa vor ramane legate cle doua vesminte pe toata durata celorlaltor ceremonii.

  • Var Mala (Schimbul Ghirlandelor)
- are loc dupa sosirea mirelui la locul nuntii (acesta a fost intampinat in prealabil de mama miresei care il intampina cu un platou de rugaciune “pooja thali”, ii aplica “tilak” pe frunte si desfasoara o mica slujba “aarti” care sa il fereasca de deochi); are loc pe o scena amenajata special pentru acest eveniment. Mireasa va incerca sa ii puna ghirlanda de flori in jurul gatului prima oara, dar ca intr-un joc  si pentu a o tachina, prietenii mirelui vor face tot posibilul ca ea sa nu reuseasca, dupa ce ea ii va pune ghirlanda si el va face acelasi lucru in timp ce familia si prietenii celor descriu cercuri in jurul lor pe scena. Aceasta ceremonie reprezinta consimtamantul miresei si acceptarea mirelui.

                
                                
  • Saptapadi (cele 7 juraminte)
- e un ritual important in cadrul nuntii. Mirele si mireasa rostesc 7 juraminte in timp ce incercuiesc de 7 ori focul sfant din mijlocul scenei unde se casatoresc. Primele 3 “ture” sunt conduse de sotie (merge inaintea sotului) iar ultimele 4 sotul va merge in fata sotiei simbolizand ca, desi si ea are dreptul de a decide in cadrul familiei, el este conducatorul si indrumatorul acesteia. In timp ce cei doi incercuiesc altarul cu foc, un preot rosteste niste mantre pe care cei doi le repeta.



Cele 7 juraminte sunt :
  1. Respect reciproc
  2. Dragoste si incredere reciproca
  3. Impartasirea suferintelor si a bucuriilor
  4. Indeplinirea obligatiilor spirituale
  5. Nasterea unor copii nobili
  6. Viata sanatoasa si pasnica
  7. Prietenie sincera intre cei doi.
  • Naticharami
- tatal miresei ii cere mirelui sa fie mereu alaturi de fiica sa in: aspectele religioase si morale (Dharma). In aspectele financiare (Artha), in placerile pamantesti (Kama) si in viata eterna (Moksha). Mirele va depune de asemenea cateva juraminte. Pe capul celor doi se arunca cu orez amestecat cu curcuma.


  • Panigrahana (tinerea mainii miresei in cea a mirelui)
- simbolizeaza angajamentul pe care si-l iau cei doi de a ramane impreuna, unul langa celalalt in pofida a ceea ce va urma – bun sau rau.

Ceremonia care succeda nunta e “Vidai”. In cadrul acestei ceremonii, familia fetei isi i-a ramas bun de la ea in lacrimi. Mama ii pregateste si ii trimite zestrea in casa socriilor.
Si tot ce ramane de facut e sa le uram “Mubarak ” …





7 comentarii:

  1. E super site-ul tine-o tot asa ! Iti ador si respect totodata munca pe care o depui .Multumesc:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc din suflet pentru acest mesaj si pentru incurajari! Ma bucur enorm de mult ca iti place acest blog :) :D :*

      Ștergere
  2. Sunt invitata la o nunta in India. Ce cadou sa le iau mirilor?

    RăspundețiȘtergere
  3. Căsătoria mea era aproape la sfârșit când am văzut un comentariu despre un bărbat pe nume Dr DAWN, care îi ajută pe oameni să-și recapete soțul și l-am contactat, din fericire pentru mine, a făcut vrăji după 24 de ore, iubitul meu s-a întors la mine de atunci, căsnicia mea a avut loc. a fost stabil, mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine, vă asigur că luați legătura cu el,
    este priceput cu următoarele vrăji:
    * vrăji de dragoste
    * vrăji de căsătorie
    * magia banilor
    * vraja norocului
    * Vrăji de atracție sexuală
    * SIDA Cure Magic
    * Casino Cave
    * Peșterile blestemate au fost eliminate
    * Vraja de protecție
    * Magic Loterie
    * Vrăji norocoase
    * Vraja de fertilitate
    * Inel de telekineză 💍
    WhatsApp: +2349046229159

    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Toate mulțumesc lui Dumnezeu atotputernic pentru că l-a adus pe Dr. DAWN să-mi salveze căsnicia, soțul meu a început să se poarte ciudat, să înșele și să bea făcând tot felul de lucruri, am încercat să caut ajutor din diferite locuri, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, care m-a ajutat și acum Căsătoria mea este dulce, plină de dragoste și fericire. Dacă aveți căsătorie, relație sau fertilitate E.T.C, contactați Dr DAWN, el vă va ajuta cu siguranță:
    Whatsapp: +2349046229159
    dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Sufer de herpes în ultimii 1 an și 8 luni și de atunci am urmat o serie de tratamente, dar nu a existat nicio îmbunătățire până când am dat peste mărturii ale Dr. DAWN despre modul în care a vindecat diferite persoane de diferite. boli din întreaga lume, apoi l-am contactat și pe el. După conversația noastră, mi-a trimis medicamentul pe care l-am luat conform instrucțiunilor lui. Când am terminat de luat medicamentul pe bază de plante, am fost la un control medical și, spre cea mai mare surpriză, m-am vindecat de herpes. Inima mea este atât de plină de bucurie. Dacă suferiți de herpes sau de orice altă boală, îl puteți contacta astăzi pe Dr. DAWN la această adresă de e-mail:

    dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp: +2349046229159

    RăspundețiȘtergere