Macarons



Colorate, vesele si peste toate, foarte gustoase, fursecurile Macarons au devenit desertul ideal si cadoul perfect. Si pentru ca ne-am indragostit de gustul lor, ele nu pot lipsi nici din meniul de la nunta. Si nu oricum, ci pe post de marturii sau in locul piscoturilor pe care le dam in mod normal la primirea invitatiilor. 

Aceste macarons pot fi colorate si pot avea diferite arome, in functie de tematica pe care o folosesti la nunta!
Dar, care este istoria prajiturelelor Macarons?

Franta a cucerit lumea cu niste prajiturele rotunde, crocante la exterior, moi la interior, lipite doua cate doua cu diferite tipuri de creme. Preparate din albus de ou, zahar si pudra de migdale, macarons au fost create, nu in Franta, cum s-ar crede, ci undeva in Venetia, in secolul VIII.

Nu au atras atentia nimanui, dar asta pana la Catherina de Medici, opt secole mai tarziu. Aflata in cursul pregatirilor pentru nunta sa cu ducele de Orleans, viitorul rege al Frantei, Catherina de Medici a cautat cele mai speciale si alese retete. Asa a descoperit si reteta de macarons

Catherina de Medici este cea care a scris si prima reteta “oficiala” pentru macarons si tot ea si-a savat mezinul de la moarte in urma unei boli de stomac. Catherina l-a hranit pe acesta doar cu macarons, vreme de cateva saptamani pana cand copilul s-a pus pe picioare. 

Reteta de macarons s-a diversificat, astfel ca fiecare regiune a Frantei a contribuit cu ceva la imbogatirea preparatului original. In paralel, un cofetar din Tara Bascilor (regiune aflata in sud-vestul Frantei, la granita cu Spania), care a ramas in istorie cu numele de M. Adam, a servit la nunta Regelui Soare (Louis al XIV-lea), in 1660, macarons.

O contributie esentiala la ceea ce sunt, azi, macarons a avut Louis Ernest Laduree. Cofetar, patiser si brutar, acesta a fost, cu certitudine, primul care a lipit doua macarons cu o crema la mijloc, si a creat astfel forma finala a prajiturii. Se intampla in 1868, la Paris.


Tot el a pus bazele unui celebru lant de cofetarii, care exista si azi, in Franta, in Europa, dar si pe alte continente. Laduree a creat si variantele sarate, lipite cu pateu de gasca si pasta de trufe.

Azi, macarons sunt prezentate in zeci de combinatii arome si culori, cu lamaie, fistic, cacao sau ciocolata, si alte zeci de arome si culori. 

Macarons sunt foarte populare in Japonia, unde pudra de migdale a fost inlocuita cu pudra de alune. In Belgia, macarons sunt preparate intr-o formula mai lejera, cu mai putin zahar si mai multe migdale.
In onoarea nuntii Printului Albert de Monaco cu Charlene Wittstock (2 iulie 2011), doua celebre case franceze de patiserie de lux au creat deserturi deosebite in editie foarte limiata.

Laduree, boutique-ul de produse de patiserie gourmet, a lansat o cutie-cadou delicioasa cu opt “macarons“, prajituri aerate, realizate cu arome de bezea de migdale, guava si zmeura cu anason. Cele cu guava sunt parfumate cu guava roz provenita din Africa de Sud, iar macarons cu zmeura au cateva accente subtile de anason. Cutia magica a casei Ladurée are culoarea fildesului si este inscriptionata cu numele cuplului regal (pret – circa 15.60 euro):

Macarons by Lauderee:












Patiseria Lauderee:





Modele de Macarons:




























































Rainbow Macarons:





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu